Tengerpart helyett Kelet-Ukrajnában vakációznak az orosz katonák

Az ukránok és szövetségeseik szerint Oroszország egy Azovi-tengeri kikötővárosra feni a fogát.

A legnagyobb délkelet-ukrajnai szeparatista csoport vezetője azt nyilatkozta, hogy négyezer orosz, köztük kimenőn lévő hivatásos katonák harcolnak az ukrán kormányerők ellen – írja a New York Times. „Ők úgy döntöttek, hogy nem a tengerparton, hanem a szabadságukért harcoló testvéreik közt töltik a vakációt” – mondta az orosz állami tévében Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnöke.

Kijevben arról beszélnek, hogy az oroszok egy új déli frontot nyitottak Donyeck megyének azon a határszakaszán, amelyet eddig az ukrán fegyveresek tartottak ellenőrzésük alatt. Ukrán és nyugati tisztségviselők szerint az oroszok célja az Azovi-tengeri Mariupol kikötőváros megszerzése. Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonai beavatkozást végezne Ukrajna ellen, de azt korábban kijelentették, hogy nem tűrik el az Ukrajna keleti részén zajló oroszpárti szakadár felkelés leverését.

Csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök megszakította törökországi munkalátogatását, miután elmondása szerint orosz csapatok nyíltan megtámadták Ukrajnát.