Így dolgozik a Vaskupola – videó

Felvették, ahogy az izraeli rakétavédelmi rendszer egyszerre tizenöt palesztin rakétát semmisít meg.

A felvételt a Sin izraeli hírblog osztotta meg.

A védelmi rendszer a levegőben lövi szét a rakétákat – írta még korábban az Index. Korábban Izrael csak óvóhelyek kiépítésével tudott védekezni – 1951 óta minden lakóépületet és ipari létesítményt el kellett látni ezekkel. A buszmegállók is megerősített vasbetonból készülnek, hogy riadó esetén legyen hová menekülni.

A Hamász által használt Kasszám-rakéták primitív eszközök – nagy távolságra lehet velük lőni, de nem lehet velük célozni, ezért különösen veszélyesek. A palesztinok az elmúlt években sok ezer ilyet lőttek ki izraeli területekre. A Vaskupola-rendszert amerikai támogatással alakították ki, hogy védelmet biztosítson a folyamatos rakétatűz ellen.

A megvédeni kívánt területet rugalmasan lehet meghatározni, egy nagyobb várost is meg tud védeni a támadásoktól. A Vaskupola lokátora a levegőben azonosítja a megsemmisítendő rakétát, kiszámítja a röppályát és az irányítóközpontba továbbítja az információt, ahol döntenek az ellencsapásról. Ellencsapásként Tamir típusú elfogórakétát lőnek ki, ami a levegőben semmisíti meg az ellenséges rakétát.

Egy Tamir rakéta meglehetősen drága, darabja tízmillió forintba kerül, ezért csak azokat az ellenséges rakétákat semmisítik meg, amelyek lakott területet fenyegetnek.