Rabok égtek halálra a börtönben

Legalább 11 rab meghalt egy közép-iráni börtöntűzben, amelyet minden jel szerint a fegyencek maguk okoztak.
Kapcsolódó cikkek

A halálos áldozatokkal füstmérgezés végzett, és 14 további rabot kellett kórházba szállítani szénmonoxid-mérgezés miatt a sahr-i-kordi fegyházban történt hétfői tűzesetet követően – írja az MTI. 

Aszkar Dzsahangir, az iráni büntetés-végrehajtási intézetek vezetője egy teheráni emberi jogi szemináriumon nyilatkozva “szándékos gyújtogatásról” beszélt, amelynek “a tettesét már azonosították”, s hangsúlyozta, hogy nem volt szó a foglyok közötti összetűzésről.

A Saham News nevű ellenzéki honlap ugyanakkor azt írta, hogy a tűz keletkezése után az őrök lezárták a börtön kijáratait, megakadályozva ezzel, hogy a tűzoltók és a mentők részt vehessenek az oltásban, illetve a fuldokló rabok segítségére siessenek.

A honlap beszámolója szerint a fegyencek ruhákat és matracokat gyújtottak meg, hogy ezzel adjanak nyomatékot tiltakozásuknak. “A rabok azután dühödtek fel, hogy a börtön vezetése megbüntette több, a nyomorúságos életkörülmények miatt tiltakozó cellatársukat.”

Az IRNA állami hírügynökség szerint Szádek Laridzsáni, az iráni igazságszolgáltatás vezetője elrendelte az eset kivizsgálását.

Az incidens alig három hónappal azután történt, hogy a média a teheráni Evin börtön foglyainak súlyos bántalmazásáról számolt be.

Címkék: iránbörtöntűz