Erősödik a kurdok és az iszlamisták háborúja Irakban

Már a törökországi kurdok is beszálltak az Iszlám Államzélsőséges szunnita szervezet fegyveresei ellen folyó harcokba. 
Kapcsolódó cikkek

Heves összecsapások alakultak ki kurd harcosok és az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei között kedden a Moszultól nyugatra és északra fekvő területek ellenőrzéséért, eközben a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget elűzött kisebbségi közösségeket.

A hét végén a szélsőségesek elfoglalták az addig kurdok ellenőrizte Szindzsár városát, és kiűztek mintegy kétszázezer embert – többségében a türkmén és jazidi kisebbség tagjait – a területről. Kedden a pesmergák véres ostromot indítottak az IÁ harcosai ellen a terület visszahódításáért, és néhány települést sikerült is újra az ellenőrzésük alá vonniuk.

Egy isztambuli jelentés szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) autóbuszokon több száz fegyverest küldött kedden Északnyugat-Irakba a dzsihadisták elleni harcba. Ezek olyan kurdok, akik korábban Törökországban a saját független államukért folytattak küzdelmet, de egy éve a határvidéki hegyekbe vonultak vissza egy békekötés reményében.

Ez az első eset, hogy a PKK hivatalosan beavatkozik az IÁ elleni háborúba, amelyet eddig az iraki kurd autonóm terület önvédelmi ereje és a szíriai kurdok vívtak. A törökországi kurdokat Szidzsár környékén vetik be – jelentette a CNNTürk televízió.

A város azért fontos az IÁ számára, mert rajta keresztül vezet az iraki és szíriai területeiket összekötő útvonal.

Beszámolók szerint a térségben szorult helyzetbe kerültek a szélsőségesek által elüldözött kisebbségi közösségek, humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az ENSZ Gyermekalapjának adatai szerint az elmúlt két napban negyven jazidi gyermek vesztette életét az erőszak, az üldöztetés és a vízhiány miatt. A világszervezet illetékese hozzátette, mintegy 25 ezer gyermek kényszerült arra családjával, hogy a Szindzsár környékén fekvő hegyekbe meneküljön, s nekik azonnali segítségre lenne szükségük. Egy helybéli a dpa német hírügynökségnek úgy nyilatkozott, “minden órában” meghal valaki a menekültek közül, mivel nincs víz és nincs élelem.

Miközben a szélsőséges szunniták folytatják támadó hadjáratukat, Bagdadban a politikai pártoknak továbbra sem sikerült megegyezniük a miniszterelnök személyéről. Miközben a 2006 óta hivatalban lévő Núri al-Máliki síita kormányfő újra a kabinet élére akar állni, szunnita és kurd honatyák, sőt néhány síita politikus is a visszavonulását követeli.

Az iraki alkotmány alapján Fuád Maszúm iraki elnöknek csütörtökig maradt ideje arra, hogy a legnagyobb parlamenti pártot felkérje a kormányalakításra. Az április végén megrendezett iraki választásokon az al-Máliki vezette síita koalíció végzett az élen, az egymással rivalizáló politikai platformok azonban mindeddig nem tudtak egyezséget kötni a kormány kialakításáról.

Címkék: irakisiskurdokpkk