Hatalmi harc kezdődhetett a Kremlben

A német hírszerzés úgy tudja, hogy az oligarchák meg akarják fékezni Vlagyimir Putyint – írja az MTI a Der Spiegel nyomán.

A hírszerzés értesülései szerint a gazdasági vezetők szeretnék, ha változás állna be Oroszország politikájában Ukrajnával és a Nyugattal szemben, ugyanis a szankciók miatt gazdasági hanyatlástól tartanak. A maláj gép tragédiája óta különösen aggódnak az oligarchák a Cipruson elhelyezett milliárdjaik és londoni luxusvilláik miatt, de amiatt is, hogy a nyugati szaktudás és technika nélkül az orosz gazdaság versenyképtelenné válik. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök szerint az orosz pénzügyi szektort érintő szankciók bevezetésével másfél hónap alatt összeomlana az ország gazdasága.

A napokban az EU tagországai elvi megállapodást fogadtak el arról, hogy az eddiginél átfogóbb korlátozásokat vezetnek be Oroszországgal szemben, ami a pénzügyi szolgáltatásokat és a hadiipart is érinti. Utazási tilalmakat, folyószámlabefagyasztásokat, a külföldi betétek zárolását is elrendelhetik. A német pénzügyminiszter szerint már az eddigi szankciók eredménye is látszik az orosz gazdaság teljesítményének romlásában.