Donyeck felé törnek az ukrán kormányerők

Az ukrán kormánycsapatok elérték a Donyeck megyei Horlivkát, melyet ha sikerül bevenniük, megnyílik az út Donyeck, a megyeszékhely felé. Eközben a felkelők kényszersorozásba kezdtek.
Kapcsolódó cikkek

A Donyecktől északra fekvő település a szakadárok utolsó erőssége az egymilliós nagyváros előtt. A város környékén az elmúlt héten heves harcok dúltak – közölte szombaton Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Szerinte a felkelők kényszersorozásba kezdtek, 14 évestől 65 esztendősig minden fiút és férfit behívnak.

Az AP tudósítója azt jelentette, hogy Donyecktől északra a felkelők elbarikádozták a főutat, és a térségből tüzérségi tűz robaja hallatszik. Donyeckben sok üzlet bezárt az ukrán hadsereg ágyúzása miatt.

Az ukrán hadsereg Luhanszknál is előrenyomul, a szakadárok pedig megerősítik védelmi állásaikat. Az ukrán tüzérség szombatra virradó éjjel és reggel hevesen ágyúzta a várost. A becsapódó lövedékek és aknagránátok legkevesebb 22 lakóházban és középületben súlyos károkat okoztak. Legkevesebb 19 ember életét vesztette – közölte a “luhanszki népköztársaság” sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint éjjel az ukrán hadsereg Grad sorozatvetővel lőtte Rozkisne települést, aminek következtében sok épület rommá vált. Válaszul a felkelők az ukrán hadseregnek a luhanszki repülőtéren lévő állásait lőtték.

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton megszemlélte az ukrán Nemzeti Gárda egyik bázisát. Az RNBO szóvivője megismételte, hogy Oroszország csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határ térségében.