Ítéletidő tombol Kelet-Szibériában

Hidakat mostak el és településeket tettek lakhatatlanná a Kelet-Szibériában tomboló ciklon következtében keletkezett áradások.
Kapcsolódó cikkek

A legtetemesebb károkat az Ohotszki-tenger partján fekvő Magadánból és térségéből jelentették, ahol a keddi nap folyamán rekordmennyiségű, 175 milliméter eső esett, ami ebben az évszakban háromhavi mennyiségnek felel meg. A régió folyói kiléptek a medrükből, és településeket árasztottak el, melyekből folyamatosan mentik a lakosságot. Egy gyermeküdülő 215 lakóját az éjszaka folyamán kellett evakuálni. A haszinszki járás egyik fennsíkján egy 450 fő befogadására alkalmas ideiglenes menekültszállást alakítottak ki a hatóságok.

A tomboló vihar magában a városban is jelentős károkat okozott. Az orkánerejű szél a Magadánt keresztülszelő, megáradt folyóba sodort két vadászgépet is, amelyek a helyi haditechnikai múzeum területén voltak kiállítva. A mostoha időjárási körülményekre tekintettel a katasztrófavédelem rendkívüli állapotot hirdetett a városban és annak térségében.

A kelet-szibériai meteorológiai intézetek adatai alapján az egyre erősödő ciklon az orosz távol-keleti partvidék mentén déli irányban halad, és hamarosan Jakutföldet, az Amur-vidéket és a Zsidó Autonóm Területet is eléri, ahol szintén súlyos áradásokra lehet számítani – jelentette az orosz Lenta.ru hírportál.

Címkék: viharciklon