A sztárműsorvezetőt is elérte a korrupciós botrány

A központi televízió stúdiójából vitték el a rendőrök Kína egyik legismertebb műsorvezetőjét.
Kapcsolódó cikkek

Ruj Cseng-kang pénteki késő esti műsorát már nem vezette a gazdasági, pénzügyi hírcsatorna stúdiójában, riportertársa mellett az ő széke üresen maradt – írja az MTI.

Feltételezések szerint őrizetbe vétele összefüggésben lehet azzal, hogy a csatorna első embere és producere ellen már a múlt hónapban eljárás indult. A Cajhszin pénzügyi magazin internetes oldalán az szerepel, hogy a csatornának eddig nyolc munkatársát vonták vizsgálat alá, közülük kettőt Rujjal egy időben vittek el. Úgy tudni, a sztárműsorvezető irodai széfjében több millió jüant találtak.

Nem szokványos célpont

A Tencent című hírportál hétfőn azt közölte, hogy a 36 éves műsorvezető által alapított, Pegasus nevű PR-konzultációs vállalatnak kiterjedt üzleti kapcsolata van a központi televízióval (CCTV). Más információk szerint a céget családtagjai működtetik, s nagy összegeket számoltak fel azoknak, akik Ruj népszerű műsorában kívántak szerepelni.

A Global Times című (angol nyelvű) napilap szakértője, Hu Hszing-tou szerint a hatóságok újabb lépése azt jelzi, hogy a kínai vezetés korrupcióellenes harcában “kevéssé szokványos” célcsoportokra is ráirányul a figyelem, mint az egészségügyi dolgozók, az egyetemi oktatók és a médiamunkások.

Egy másik szakértő úgy vélte, pozíciójánál fogva Ruj igen tekintélyes mennyiségű értékes információhoz juthatott, cégvezetők pedig “égtek a vágytól”, hogy a műsorában interjút adhassanak. Mindezek a tényezők hatalmat jelentettek, amellyel vissza is lehetett élni – fejtette ki Zsen Csien-ming.

Felfelé ívelő karrier

Ruj 2003-ban lépett be az angol nyelvű csatornához, s karrierje szépen ívelt felfelé. Interjúalanyai között volt például Ausztrália miniszterelnöke, a dél-koreai és az iráni elnök. A mikrofonja elé állt nemzetközi hírű üzletemberek, közgazdászok százai között pedig ott volt Bill Gates, a Microsoft internetes óriáscég elnöke és Mark Moody-Stuart, a Royal Dutch/Shell nemzetközi olajkonszern elnöke.

Ruj Cseng-kang kérdéseinek, megállapításainak gyakran volt nacionalista felhangja. Nevéhez köthető annak a 2007-es kampánynak az elindítása, amelynek eredményeként bezáratták az amerikai Starbucks kávéházlánc Tiltott Város-beli kávézóját.

Az angolul kiválóan beszélő műsorvezető két könyvet jelentetett meg és újságírást is oktatott. Mikroblogjának, amelybe múlt szombat óta nem írt, számos követője van.