Porosenko Putyinnak szegezte a tankok kérdését

Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön délután telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Kapcsolódó cikkek

Porosenko azért hívta az orosz elnököt, hogy megbeszélje milyen lépésekkel lehetne véget vetni az erőszaknak Kelet-Ukrajnában, és tiltakozott az ellen, hogy Moszkva harckocsikat engedett át ukrán területre. Porosenko szóvivője honlapján azt írta, hogy az ukrán elnök “elfogadhatatlannak” minősítette a helyzetet.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője ugyanakkor csak annyit közölt a telefonbeszélgetésről, hogy Ukrajna elnöke ismertette a délkelet-ukrajnai problémák megoldását célzó tervét Putyinnal. Peszkov részletekkel nem szolgált.

Putyin és Porosenko a múlt héten találkozott ugyan Franciaországban, de nem tudni, hogy tárgyaltak-e. Porosenko akkor még csak megválasztott elnök volt, csak szombaton tette le államfői esküjét.

Porosenko ugyancsak csütörtökön telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral is a kelet-ukrajnai helyzet békés megoldását célzó erőfeszítések összehangolásáról. Szóba került még Ukrajna és az Európai Unió együttműködésének több kérdése, egyebek közt az energiaellátás biztonsága.