Az ukránok nem darabolnának

Hetvenhét százalékuk azt akarja, hogy egyben maradjon az országuk - derült ki a washingtoni központú Pew kutatóközpont közvélemény-kutatásának csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményeiből.
Kapcsolódó cikkek

A Krím Oroszországhoz való csatolását követően csaknem 1700 főt kérdeztek meg. A válaszadók mindössze 14 százaléka vélekedett úgy, hogy az ország egyes területeit engedni kell elszakadni. Ukrajna nyugati régióiban 93, keleten pedig 70 százalék foglalt állást az ország egysége mellett.

A felmérésben résztvevők 67 százaléka vélekedett úgy, hogy Oroszország negatív hatással van Ukrajnára és csak 22 százalék fejtett ki ezzel ellentétes véleményt. Az Egyesült Államok szerepével kapcsolatban egyaránt közel 40 százalékos volt azoknak az aránya, akik pozitív, illetve akik negatív álláspontnak adtak hangot.

A Pew megállapította, hogy az ukrán és az orosz nemzetiségűek alapvetően jó véleménnyel vannak egymásról, ugyanakkor a hivatalos nyelvhasználat és az ukrán kormány megítélésében az egyes régió lakosai között jelentős különbségeket lehetett kimutatni. Összességében a válaszadók csaknem fele helyeselte azt az irányt, amely felé a jelenlegi kijevi vezetés viszi az országot, 41 százalék pedig nem értett egyet azzal. Nyugaton 60 százalék volt elégedett, keleten viszont 67 százalék volt elégedetlen a kormánnyal.

Egy másik, ezer orosz felnőtt megkérdezésével készült közvélemény-kutatás eredményeként a Pew megállapította: az oroszok közel kétharmadának meggyőződése, hogy a környező államok egyes területei Oroszországot illetik meg.