Putyin a volt német kancellárral bulizott

Az orosz elnökkel ünnepelte 70. születésnapját Gerhard Schröder.
Kapcsolódó cikkek

Az ukrán válság és ezzel párhuzamosan a nyugati országok és Oroszország között támadt feszültség közepette hétfő este Szentpéterváron Vlagyimir Putyinnal ünnepelte 70. születésnapját a korábbi német kancellár, Gerhard Schröder – adta hírül az MTI.

Az orosz államfő autókonvoja a késő esti órákban érkezett az egykori császári főváros fényűző palotájához, a Juszupov palotához, ahol kivételesen Schröder volt a házigazda. Szemtanuk szerint Vlagyimir Putyin és Gerhard Schröder – akiket évek óta szoros barátság fűz egymáshoz – a palota előtt forrón átölelte egymást.

A születésnapi partit az Északi Áramlat nevet viselő részvénytársaság szervezte, Schröder ugyanis a részvényesek bizottságának elnöke. A társaság az orosz állami Gazprom konszernnel együtt a Balti-tenger alatt húzódó, hasonló nevű földgázvezeték fő működtetője. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szintén jelen volt az esti ünnepségen.

Gerhard Schröder valójában április 7-én töltötte be 70. életévét, a Putyinnal való közös ünneplésre azonban – egyes értesülések szerint az ukrán válság miatt is – megkésve került sor. Mégpedig olyan időben, amikor Berlin és Moszkva kapcsolatai a korábbinál jóval feszültebbé váltak. Angela Merkel kancellár az elmúlt napokban Ukrajnával kapcsolatban több alkalommal is önmérsékletre szólította fel Vlagyimir Putyint, és közvetve támogatásáról biztosította az Oroszországgal szemben tervezett újabb szankciókat.