“Úgy gondolod, tényleg meg fogok halni?”

Előkerült egy videó, amelyet az elsüllyedt dél-koreai komp egyik áldozata készített a tragédia előtti utolsó pillanatokban. A tinédzser fiú édesapja találta meg a mobiltelefon kártyáján az utolsó felvételt.
Kapcsolódó cikkek

„Wow, ez nagyon megdőlt, az az oldalunkra dőltünk. Nem tudunk mozdulni”

„Úgy gondolod, tényleg meg fogok halni?”

„Mi történik?”

Ezek voltak az elsüllyedt dél-koreai komp áldozatainak utolsó mondatai, ahogyan a hajón áldozatul esett tinédzserfiú videofelvételéből kiderül, amit a mobiltelefonjával rögzített. A felvételt a fiú édesapja találta meg fia mobiljának memóriakárytájában, és átadta a dél-korerai JTBC televíziós csatornának – olvasható  a CNN oldalán. A felvételt a CNN hanganyagként kapta meg, amelyből a fordítást készítették.

Itt egy másik telefonos videó látható a megdőlt hajóról

Vasárnap az április 16-i balesetet követő kormányzati hibák miatt lemondott a dél-koreai miniszterelnök. Csung Hong Von azt mondta: túl nagy terhet róna a kabinetre, ha ő tisztségében maradna. “Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok” – közölte sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt. Mint mondta, a koreai társadalom egyes részeiben régóta túl sok a szabálytalanság, hanyagság, de reméli, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölik, így többé nem fordul elő hasonló baleset.

Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke. A ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a baleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé. A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul.

A gyászolok azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért. Dél-Koreában az elnök kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, így Csung Hong Von lemondása vélemények szerint valójában csak jelképes lépés. Pak Gun Hje elnök még nem szólalt meg, így azt sem tudni, elfogadja-e miniszterelnöke lemondását. Hivatala szerint az elnök alapos mérlegelés után hozza meg döntését.

A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok haltak meg vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma vasárnap 187-nél járt. A túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.