Iskolai könyvtárat neveztek el Oszama bin Ladenről

"Mások szemében talán egy terrorista, de számunkra az iszlám hőse" - ezzel indokolták Pakisztánban, hogy az al-Kaida egykori vezetőjéről nevezték el a létesítményt.
Kapcsolódó cikkek

Egy iszlám leányiskola könyvtárát Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezéréről nevezték el a pakisztáni fővárosban – jelentette be csütörtökön az oktatási intézmény, amelyet egy vitatott hírű molla vezet.

A radikális Abdul Aziz molla azzal vált ismertté, hogy a hadsereg 2007-ben megostromolta az általa vezetett iszlámábádi Lál Maszdzsid mecsetet (Vörös Mecset), amelyben vallási fundamentalistákat bújtatott. A véres összecsapásokban mintegy száz ember életét vesztette. Elemzők szerint az ostrom vezetett a tálibok pakisztáni mozgalmának, a Tehrik-i-Talibán (TTP) megszületéséhez. A mecsetet később újjáépítették és újra megnyitották.

A leányiskola, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadás fő felelőséről nevezte el a könyvtárát, a Lál Maszdzsid mellett található. “Oszama bin Laden mások szemében talán egy terrorista, de számunkra az iszlám hőse” – mondta az intézmény egyik munkatársa.

A könyvtár bejáratánál emléktáblát is elhelyeztek, amelyen mártírnak nevezték a terrorhálózat egykori vezetőjét.

Amerikai kommandósok közel három éve, 2011 májusában ölték meg Oszama bin Ladent rejtekhelyén, a pakisztáni Abbottabádban.