Az eltűnt maláj gép üzemanyagfoltját találhatták meg

Az Indiai-óceánon a kutatási övezetben egy ausztrál hajó fedezte fel az üzemanyagot, amelyről annyit lehet tudni, hogy nem hajóból származik.
Kapcsolódó cikkek

Két liter üzemanyagot gyűjtöttek be elemzésre, de eredmény csak napok múlva várható – közölte hétfői sajtóértekezletén Angus Houston, a kutatás koordinátora, aki megjegyezte, hogy a jelek szerint az üzemanyag nem hajóból származik.

Az Ocean Shield nevű hajó hétfő este befejezi a keresett repülőgép feketedobozaiból kibocsátott jelek keresését, “s amint lehet, leküld egy Bluefin-21 típusú robot-tengeralattjárót” – folytatta a nemzetközi művelet koordinátora. Utalt rá, hogy az utolsó akusztikus jelet, amely a feketedobozokból érkezhetett, hat nappal korábban vették, és most már “kétségkívül ideje lemenni a víz alá”.

A Bluefin-21, amelyet valószínűleg még hétfőn lebocsátanak az óceán mélyére, torpedó alakú, 4,93 méter hosszú, és szonárral (hanglokátorral) van felszerelve. Ha az utóbbi vesz valamilyen jelet odalenn, a mini-tengeralattjárót felhozzák, kamerát szerelnek rá, s úgy küldik vissza. A szonár és a kamera ugyanis egyszerre nem lehet rajta.

A robot mintegy 750 kilogrammos, húsz órát tölthet a víz alatt, és legfeljebb 4500 méterig süllyedhet le, épp addig, amilyen mélységből a korábban kapott jelek érkeztek.

Ilyen a BlueFin-21

Naponta 100 köbkilométeres térséget tud átvizsgálni, és 4 tengeri csomó a lagnagyobb sebessége.