Levágták Krímet az ukrán áramvezetékről

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, mert Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Ukrajna korábban műszaki intézkedésekkel fenyegetett.
Kapcsolódó cikkek

Krími lakosok beszámolói szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette honlapján, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartón. Az Ukrenergót azonban nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek “provokálásával”, akkor “ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat”. Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők – miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet – mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.