Obama drónjai 2400 embert öltek meg

Elnökségének eddigi öt éve alatt nyolcszor annyi dróntámadást hajtottak végre, mint elődje két elnöki periódusának nyolc éve alatt.
Kapcsolódó cikkek

Több mint 2400 ember, köztük legalább 273 civil vesztette életét a Barack Obama elnökségének első öt éve alatt végrehajtott mintegy 390 amerikai dróntámadásban Pakisztán, Jemen és Szomália területén – jelentette csütörtökön a The Bureau of Investigative Journalism brit tényfeltáró civilszervezet.

Az Obama által elrendelt első dróntámadást pontosan öt évvel ezelőtt, 2009. január 23-án hajtották végre – mindössze két nappal az elnök beiktatása után.

Az első jelentések arról számoltak be, hogy a Pakisztán – a tálibok rejtekhelyéül szolgáló – törzsi területein elkövetett csapásban tíz fegyveres, köztük vélhetően egy fontos célpont életét vesztette. Később azonban kiderült, hogy legalább kilenc civil volt a halottak között. Aznap a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) másodszor is lecsapott, s akkor már az összes áldozat – 5-10 fő – civil volt.

Ennek ellenére a Nobel-békedíjas Obama elnökségének eddigi öt éve alatt nyolcszor annyi dróntámadást hajtottak végre, mint elődje, George W. Bush két elnöki periódusának nyolc éve alatt, és összesen hatszor annyi áldozatot szedtek a robotrepülőkkel végrehajtott csapások, mint 2001 és 2009 között – írta a The Bureau of Investigative Journalism.

Kevesebb a civil áldozat

Ugyanakkor az adatokból az is kiderült, hogy az egy dróntámadásra eső civil áldozatok átlagos száma felére csökkent Obama elnöksége alatt (3-ról 1,43 főre). Pakisztánban az utóbbi időkben – részben a technológiai fejlődés, részben a helyi kormány egyre hevesebb ellenkezése miatt – csökkent a csapások, és ezáltal civil halálos áldozatok száma, és 2013 az első olyan év volt a drónháború kezdete óta, amely során egy civilt sem öltek meg a távirányítású gépek rakétái az országban.


Fotó: AFP

Jemenben ellentétes az irány

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fontos melegágyának számító Jemenben azonban pont ezzel ellentétes irányt vett a drónháború: a tavalyi évben szedték a legtöbb civil áldozatot az amerikai csapások. Az év végén, december közepén egy különösen tragikus incidens hívta fel a robotrepülőgépekkel való csapásmérés veszélyeire a figyelmet: egy amerikai rakéta egy esküvői menetet lőtt szét, legalább 15 ember halálát okozva.

A drónháborút érő bírálatok miatt egyébként Obama tavaly májusban szigorú szabályokat határozott meg a légicsapásokra vonatkozóan, amelyek a pilóta nélküli gépek bevetését hivatottak korlátozni. Ugyanakkor a The Bureau of Investigative Journalism szerint Pakisztánban és Jemenben több embert öltek meg a drónok a bejelentést követő hat hónapban, mint az azt megelőző fél évben.

Címkék: háborúobamadrón