Robbantással indult az egyiptomi népszavazás

Megkezdődött Egyiptomban kedd reggel a népszavazás az ország új alkotmányáról, amely az első lépcsőfoka a Mohamed Murszi elnök uralmát tavaly júliusban megdöntő katonák ígérete szerinti "demokratikus átmenetnek".
Kapcsolódó cikkek

Megfigyelők arra számítanak, hogy az 53 millió szavazásra jogosult állampolgár jelentős arányban járul majd az urnákhoz, és a referendum az államfői posztra pályázó vezérkari főnök, Abdel-Fattáh asz-Szíszi tábornok melletti voksolás lesz. Iszlamista ellenfelei, Murszi hívei szerint Szíszi államcsíny révén került az ország élére.

Forrás: AFP/Mohamed Al-Shahed

Az alaptörvény több jogot biztosítana az állampolgároknak, ugyanakkor különféle előjogokkal ruházná fel az egyébként is befolyásos egyiptomi hadsereget, amit bírálnak a jogvédő szervezetek.

Két órával a népszavazás kezdete előtt, amikor már hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt, pokolgép robbant egy kairói bíróság épületénél, de nem sérült meg senki. A közelben tartózkodók a Murszit támogató Muzulmán Testvériséget okolták a merényletért, és a betiltott iszlamista szervezetet elítélő jelszavakat skandáltak.

A kétnapos voksolás idejére igen szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a mintegy 90 milliós észak-afrikai országban, 160 ezer katona és 200 ezer rendőr vigyáz arra, hogy – főleg Murszi és a Muzulmán Testvériség hívei – ne zavarják meg a referendum lebonyolítását.

A szavazóhelyiségek mindkét napon reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, eredmények a szerdai urnazárás után 72 órával várhatók.