Klicsko nem lehet elnökjelölt

Az ukrán adótörvény egyik rendelkezése értelmében az egykori profi bokszoló külföldi illetékességűnek számít, ezért nem jelöltetheti magát a 2015-ben esedékes elnökválasztáson.
Kapcsolódó cikkek

Az ukrán Legfelső Közigazgatási Bíróság helyben hagyta az adókódex legutóbbi módosítását, melynek értelmében mindazon személyek, akik külföldi letelepedési engedéllyel rendelkeznek, nem tekinthetők ukrajnai lakosnak. Ennek értelmében a bokszkesztyűjét a politikai karrierje kedvéért szögre akasztó profi nehézsúlyú világbajnok nem indulhat a soron következő ukrán elnökválasztásokon, annak ellenére, hogy a hivatalban lévő Viktor Janukovics egyik legesélyesebb kihívójaként tartják számon.

A hatályban lévő választási törvény vonatkozó cikkelyében az szerepel ugyanis, hogy csak is az olyan ukrán állampolgár lehet elnökjelölt, aki a választásokat megelőző 10 évben folyamatosan, életvitelszerűen Ukrajnában élt, és megszakítatlan állandó lakhelyi bejelentővel rendelkezik.

Kínos helyzet

Márpedig az ellenzéki UDAR (Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért, a betűszó magyar jelentése: Ütés) párt vezére a bokszolói karrierjének ideje alatt Németországban lakott, az adóit is ott fizette, és jelenleg is érvényes német letelepedési engedéllyel rendelkezik.

Az így kialakult helyzet azért is kínos, mert a szóban forgó módosító indítványt a szintén ellenzékben lévő, Julija Timosenko nevével fémjelzett Batykivscsina (Haza) Párt egyik képviselője terjesztette be.

A honatya azóta százszor is megbánta baklövését, és kézzel-lábbal igyekszik elhárítani magáról a felelősséget, ám hiába, mert azóta törvényszéki írásszakértői vizsgálat is igazolta az aláírásának hitelességét a módosító javaslat alatt, így a bíróság útján sem sikerült semmissé tenni a törvény új megfogalmazását, amelyet azóta az államfő is jóváhagyott.