13 év után kapták el az autórobbantót

Elfogtak Kolumbiában hétfőn egy férfit, aki 13 évvel ezelőtt autóba rejtett pokolgépet robbantott az északkeleti Medellínben, megölve nyolc embert és megsebesítve majdnem kétszázat.
Kapcsolódó cikkek

A 47 éves gyanúsított, akit Henry becenéven ismernek az alvilágban, a nagyváros egy bevásárlóközpontjában került a rendőrök kezére.

Egyszer távollétében már elítélték negyven év börtönre egy korábbi merényletért, de – egy ismert bűnbanda, a La Terraza vezetőjeként – körözték emberrablásért, kábítószer-kereskedelemért, zsarolásért és más bűncselekmények miatt is.

Fotó: AFP/Daniel Munoz

A 2001. májusi merényletet a nagyváros egyik elegáns, szórakozóhelyekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében követték el. A mintegy húsz kilogramm robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit egy népszerű park tőszomszédságában robbantotta fel – a vádak szerint – Henry.

A merénylet annak idején az 1980-as évektől a 1990-es évek elejéig tartó vészterhes időszakot idézte fel a medellíniekben, amikor a kábítószerkartellek mindennapos robbantásokkal folytattak terrorkampányt a kormány ellen.