A téli olimpiának köszönhetik, hogy szabadok?

Kiengedték a börtönből Mihail Hodorkovszkijt, az orosz elnök egykori ellenfelét. Tíz éve tartóztatták le, adócsalás miatt. Azóta több ítélet is született ellene. Putyin kritikusai szerint a fő bűne az volt, hogy támogatta az orosz ellenzéket. Szabadon engedik a Pussy Riot zenekar két tagját is.
Kapcsolódó cikkek

Az orosz elnök csütörtökön okozott kisebb meglepetést azzal, hogy bejelentette régi ellenfele szabadon bocsátását. “Már több mint 10 éve töltött börtönben, ez komoly büntetés. A kegyelmi kérvényében emberiességi okokra, az édesanyja betegségére hivatkozott.” – mondta Putyin.

A Jukosz olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le. Azóta két ítélet is született ellene. 2010-ben 14 év szabadságvesztést kapott csalásért, sikkasztásért és adóelkerülésért. De büntetését enyhítették, így jövő augusztusban szabadult volna. Az orosz ellenzék és emberi jogi szervezetek szerint az volt a bűne, hogy pénzzel támogatta Putyin ellenfeleit.

A Pussy Riot együttes egyik tagját Szibériában, Krasznojarszk városában tartják fogva. Tavaly, két társával együtt, huliganizmusért ítélték el, mert egy katedrálisban tiltakoztak Putyin ellen. Ő is kegyelmet kapott.

Szeptemberben a Greenpeace zöld szervezet 30 aktivistáját vették őrizetbe, mert egy olajfúró toronynál tiltakoztak az orosz olajkitermelés ellen. Most ők is szabadulhatnak.

Szvetlana Bakhmina a Jukosz olajipari cég ügyvédje volt. Ő maga is három évet töltött börtönben. Szerinte a tömeges amnesztia annak köszönhető, hogy Oroszország rendezi a téli olimpiát. Ugyanezt gondolja az ellenzék is. Több nyugati politikus mindenesetre már üdvözölte a szabadon bocsátások hírét.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!