Útadót csalt a volt görög közlekedési miniszter

Néhány éve még a vezetlsi morál javításért kampányolt.
Kapcsolódó cikkek

A 62 éves Michalisz Liapiszt azért állították meg rendőrök Athéntól keletre, mert terepjárójával nem állt meg egy stoptábla előtt. Az iratok ellenőrzése során kiderült, hogy a luxusautó rendszáma hamis, és a kocsi még biztosítva sincs. Az autón lévő rendszám egyezett a kocsi eredeti rendszámával, de a táblák másolatok voltak: az eredetit ugyanis a volt miniszter leadta az adóhatóságnak, hogy mentesüljön az idei útadó alól. Ezzel viszont ki is vonta autóját a forgalomból, így azzal nem közlekedhetett volna.

Bilincsbe verték

Liapisz – aki 2009-ben visszavonult a politikai életből – az egyik legtekintélyesebb görög politikuscsalád tagja, és 2011-es vagyonnyilatkozata szerint 28 ingatlan van – köztük luxusvillák – az ő és felesége nevén. Ugyanerre az évre szólóan 109 ezer euró – 33 millió forint – jövedelmet vallott be. Luxusautója után az idei évre ennek az összegnek jószerivel csupán a századát, 1320 eurót – 400 ezer forintnyi összeget – kellett volna befizetnie útadóként.

A rendőrök előtt azzal védekezett, hogy a kocsit nem is használja, csupán megjáratta, hogy töltődjön az akkumulátor. A rendőrök azonban  bilincsben vitték el.

Forr a harag

Pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy őrizetbe vesz a rendőrség Görögországban olyan befolyásos politikust, mint a konzervatív irányvonalú volt közlekedési miniszter. A változás – jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség – azt mutatja, hogy a hatóságokon belül is forr a harag az ország politikai elitjével szemben, amelyet felelősnek tartanak a katasztrofális pénzügyi és gazdasági helyzetért.

Ahogy csökkentek a jövedelmek és emelkedtek az adók, görögök ezrei adták le autójuk rendszámtábláját elfogadva, hogy nem közlekednek járművükkel közutakon, és azzal csakis magánterületen parkolnak.

Liapisz 2004 és 2007 között volt közlekedési miniszter. Most csalás, hamisítás, az adóhatóság félrevezetése és biztosítás nélküli jármű vezetése van a rovásán.