Minisztert és főrendőrt vittek el Franciaországban

Őrizetbe vették kedden Nicolas Sarkozy volt államfő két közeli munkatársát, hogy egy korrupciós ügyben vallomást tegyenek - közölte a helyi sajtó.
Kapcsolódó cikkek

Claude Guéant volt belügyminisztert és Michel Gaudin volt párizsi rendőrfőnököt Nanterre városában hallgatják ki a korrupció elleni küzdelem és a pénz- és adóügyi jogsértésekkel foglalkozó hivatal munkatársai. Őrizetbe vételük ideiglenes, szabadságukat egy napra korlátozzák, ez az időtartam további 24 órával meghosszabbítható.

A nyomozók kérdései bizonyos jutalmak kifizetésével kapcsolatosak, amelyek ügyében a párizsi ügyészség tavaly nyáron kezdett előzetes vizsgálatot. Ez utóbbi előzménye a belügyi tárcánál indult vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala volt.

A nyomozók szerint Claude Guéant, akkoriban a belügyminiszteri tisztséget betöltő Sarkozy hivatalvezetője, 2002-től két éven át havonta tízezer eurót kapott készpénzben a belügyminisztérium pénztárából. Ezt a pénzt abból az alapból utalták ki, amelyből a rendőrség informátorait fizették. Azt egyelőre nem állapították meg, hogy Guéant milyen célra költötte a pénzt.

Claude Guéant környezete akkoriban azt állította, hogy ezeket a pénzeket nem Guéant-nak szánták, hanem egyfajta prémiumkeretként szolgáltak, amelyből az akkori belügyminiszter Sarkozy védelmével megbízott rendőröket fizették.

Guéant 2002 és 2004 között Sarkozy hivatalvezetője volt. Amikor Sarkozy államfő lett, ő lett az elnöki hivatal főtitkára, majd 2011-2012-ben pedig belügyminiszter volt.

Michel Gaudin 2002 és 2007 között az országos rendőrség munkáját irányította, majd 2012-ig párizsi rendőrfőnök volt. A szocialisták hatalomra kerülésekor nyugdíjazták és Sarkozy hivatalának vezetője lett.