ENSZ: Aszad háborús bűnös lehet

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt személyesen is felelősség terheli emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséért - mondta Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn.
Kapcsolódó cikkek

A szíriai konfliktus alatt elkövetett jogsértéseket vizsgáló ENSZ-bizottság által feltárt súlyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kormány legfelsőbb köréig, köztük az államfőig terjed a felelősök köre – jelentette be Pillay egy genfi sajtótájékoztatón.

Az emberi jogi főbiztos szerint a szíriai jogsértések “mértéke és kegyetlensége minden képzeletet felülmúl”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a bűncselekményekért nemcsak a kormányerők tehetők felelőssé, mindegyik harcoló fél oldalán követtek el súlyos jogsértéseket.

Pillay azt is közölte, hogy a feltételezett felelősök listáját irodája széfjében őrzi, és az mindaddig ott is fog maradni, amíg az illetékes nemzetközi vagy nemzeti hatóságok nem kérik azt el tőle. A nevek nem kerülhetnek ki, ameddig nem kerül sor jogszerű bírósági eljárásra az ügyben – mondta.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa által megbízott szíriai vizsgálóbizottság legutóbbi, szeptember közepén kiadott jelentésében emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolta meg a szíriai kormányerőket, de a felelősök személyéről nem szólt. Azt állítja, hogy az Aszadhoz hű erők mészárlásokat, kínzásokat és nemi erőszakot követtek el és kórházakat is megtámadtak a polgárháború során.

A bizottság megállapította, hogy felkelők is elkövettek háborús bűnöket, de emberiesség ellenieket nem. Az ellenzéki fegyveresek egyebek között mészárlásért, valamint emberrablásokért, kínzásokért, kivégzésekért és lakónegyedek lövetéséért is felelősek.