Lemondott a perui miniszterelnök

Lemondott kedden Juan Jiménez perui miniszterelnök, miután kormányának népszerűsége jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban a romló közbiztonsággal kapcsolatos elégedetlenség miatt.
Kapcsolódó cikkek

Jiménez tévéinterjújában tájékoztatta a nyilvánosságot lemondásáról. Közölte, hogy az észak-perui San Martín megye vezetője, Cesar Villanuevát lesz az utódja, aki már a negyedik miniszterelnök Ollanta Humala államfő kétéves hivatali ideje alatt.

Jiménez nem szólt arról, hogy kormányának más tagjai is követik-e példáját. Azt ígérte, hogy együtt fog működni a Villanueva-kabinettel.


Juan Jimenez (Fotó: AFP)

Humala elnök tavaly júliusban jelölte ki Jiménezt miniszterelnöknek, a bányaipari beruházások miatt kezdődött, és a biztonsági erők fellépése után erőszakossá fajult tüntetések idején. A leköszönő kormányfőt a közelmúltban a romló közbiztonság miatt érték ellenzéki bírálatok. Jóllehet Humala választási kampányban a bűnözés visszaszorítását ígérte, több hangzatos gyilkosság történt az országban, és politikusok is voltak az áldozatok között.

A közelmúltban közzétett közvélemény-kutatások arról tanúskodtak, hogy Humala népszerűsége csökkent, és a polgárok túlnyomó többsége, közel háromegyede, a bűnözést és a biztonság hiányát tartja a legsúlyosabb problémának.

Címkék: Peru