Áder amerikai utat vállalt, hogy koszorúzzon

A magyar állam képviselőinek kötelessége, hogy lehetőséget biztosítsanak a határon túl élő magyar közösségeknek, hogy közösen emlékezzenek '56-ra - mondta a köztársasági elnök Bostonban.
Kapcsolódó cikkek

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita csütörtökön megkoszorúzta az 1956-os forradalomnak emelt emlékművet a bostoni Liberty Square-en.

Ezért vállalta

Az államfő pénteken a bostoni tiszteletbeli főkonzulátuson ünnepi megemlékezésen vesz majd részt és jelen lesz egy csoportos állampolgársági eskütételen.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

“A mindenkori magyar állam képviselőinek az a felelőssége és kötelessége, hogy minden egyes helyen és alkalommal lehetőséget biztosítsanak a közös ünneplésre azokkal a határon túl élő magyar közösségekkel, amelyek 1956 óta folyamatosan ápolják a forradalom emlékét. Ezért vagyok itt, ezért vállaltam a tengerentúli utat” – jelentette ki az elnök az MTI-nek nyilatkozva.

Elmondta, hogy Torontóban, Bostonban, Los Angelesben, San Franciscóban és Vancouverben vesz részt az 56-os megemlékezéseken.

Óriási hiba

A Torontóban tevékenységét új állandó hivatalában újból megkezdő főkonzulátussal kapcsolatban hangot adott meggyőződésének, hogy a magyar állam, a korábbi magyar kormány óriási hibát követett el, amikor úgy döntött, hogy 2009-ben megszünteti ezt az intézményt. Rámutatott, hogy a hivatal bérleti díját a szerződés felmondása után is fizetni kellett. Emellett a bezárással megfosztották a Toronto környékén élő magyarokat attól a lehetőségtől, hogy gyorsan és hatékonyan tudják intézni az ügyeiket. Példaként említette, hogy sokaknak akár 500 kilométeres távolságból kellett utazniuk Ottawába ahhoz, hogy ügyes-bajos dolgaikat el tudják intézni.

“Erre a konzulátusra nagy szükség van. Hosszú-hosszú ideje arra várnak az ottani magyarok, hogy legyen egy olyan csapat, amely elintézi mindennapi kéréseiket, teljesíti mindennapi kívánságaikat, hozzáértő, szakértő módon, a lehető leggyorsabban” – fogalmazott az államfő.

“Ez a csapat készen áll, most már csak egy méltó helyre van szükség ahhoz, hogy teljesítsék méltó küldetésüket. Hozzátette: a torontói főkonzulátus új irodája februárban nyílik meg. “Őszintén remélem, hogy ez a probléma hosszú-hosszú időre, reményeim szerint talán mindörökre lekerül a napirendről” – nyilatkozott Áder János.

A köztársasági elnök csütörtökön felkereste a Northeastern Egyetemet, ahol Barabási Albert László professzor bemutatta a tanintézmény hálózatkutatási központját. Áder János részt vett a Bostoni Magyar Tudósklub rendezvényén, amelyen Hannák Ancsa a massachusettsi magyarság létét elemezte a hálózatelmélet szempontjából.