Orbán elárulta: nála mivel jár a kor

A kormányfő szerint egyre fontosabb a nemzeti szuverenitás, ma az a kulcskérdés, hogy "ki kormányoz bennünket".

Orbán Viktor a The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilap online kiadásában megjelent interjúban azt mondta: sokkal fontosabb, mint valaha, hogy “önállóan megálljunk a saját lábunkon”. Az interjút készítő tudósító szerint a magyar kormányfő támogatja brit kollégája, David Cameron törekvéseit az európai szabályok módosítására. Charles Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy “végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk”. A magyar miniszterelnök a brit törekvésekhez csatlakozva kíván ellenállni “a nemzeti szuverenitást felemésztését” célzó brüsszeli törekvéseknek – áll az interjút ismertető cikkben.

Már nem minta a Nyugat

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar kormányfő nem tudja kizárni az euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti azt. Orbán Viktor közölte: meggyőződése, hogy addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP el nem éri a már bent lévő országok hazai termékének 90 százalékát. A magyar GDP-érték jelenleg nem sokkal több az euróövezeti átlag 60 százalékánál. A magyarok “első számú ösztönzője kétszáz éven át” az volt, hogy utolérjék a versenyképesebb Nyugatot. A hitelválságig Orbán Viktor úgy gondolta, ezt csak Európa minél szorosabbra vont uniójával lehet elérni, de most kétségei vannak ezzel kapcsolatban, mert már nem magától értetődő, hogy az EU jobban tud boldogulni, mint a független országok.

Ezzel jár a kor

“Ahogy idősödöm, egyre szkeptikusabb leszek. Az értékek fontosabbak, mint a pénz, és a nemzeti szuverenitás az én felfogásom szerint mind fontosabbá válik” – idézte a miniszterelnököt a The Daily Telegraph. Orbán Viktor szerint “most már ostobaság” az a régi válasz, hogy a nyugatiak mindent jobban csinálnak. Az 1980-as években a magyarok azzal a kérdéssel szembesültek, hogy “miképp lehet megszabadulni egyes dolgoktól – a kommunizmustól, az állami elnyomástól, a túlszabályozástól”. Ennek most már véget kell vetni, vannak dolgok, amelyeket a civilizáció érdekében nem kidobni kell, hanem fenntartani.

“Szomorú lenne megválni a vallásos hittől, a nemzeti önazonosságtól, a családtól, sőt a szexuális identitástól is (…) nem ez a szabadság”. Orbán Viktor szerint Európában már egyes iskolákban is felmerült az az ötlet, hogy a gyerekeket “nem lányként vagy fiúként kell nevelni, hanem arra, hogy majd később válasszák meg szexuális identitásukat”. “Néhol külön öltözőjük van azoknak, akik nem tudják, hogy kik is ők” – tette hozzá.

Ezzel jár az élet

A kérdésre, mit szól azokhoz a vádakhoz, amelyek szerint régi nemzetiségi, területi indulatokat szít fel a térségben, illetve ahhoz, hogy néhányan őt hibáztatják “a fasisztoid Jobbik” felemelkedéséért, Orbán Viktor válasza az, hogy “az idegengyűlölet veszélyes, ám a patriotizmus jó dolog”. Az etnikai viszálykodás, amely gyakran területi kérdésekről szól, “Kelet-Európában az élet velejárója” – tette hozzá. A radikálisok a bal- és a jobboldalon egyaránt a szavazatok mintegy 15 százalékát kapják. Ez is túl sok, ám messze van a többségtől – hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy “a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget”. A kommunizmusnak mint ideológiának “nincs üzenete a jövő számára”, ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik “nem voltak ostobák”, egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett “belenevelték” az emberekbe azt a hitet, hogy “bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak” juttatásokra.

Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, ez összezúzta a középosztályt – mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök. Szerinte nyugaton a politika gyakran “csak egy karrier”, míg neki ennél sokkal több. Felidézte a ’80-as évek végének nehéz időszakát, amikor “az akkoriban még apró Fidesz” a szovjetekkel, a szakszervezetekkel, “a milíciákkal” és az államapparátussal állt szemben. “Be voltunk kerítve, és győztünk. A mostani kockázat (az akkorival) összehasonlítva – semmiség, smafu” – idézte Orbán Viktort a The Daily Telegraph.

Címkék: