Népirtással vádolják, de megy az ENSZ-be

A népirtás miatt körözött szudáni elnök közölte, hogy részt akar venni az ENSZ e heti közgyűlésén, és már foglalt is szobát egy New York-i szállodában.
Kapcsolódó cikkek

Omar el-Besir vasárnapi kartúmi sajtótájékoztatóján beszélt erről, de nem árulta el, hogy kapott-e beutazási vízumot az Egyesült Államoktól. Azt mondta, hogy Marokkó érintésével repülne az Egyesült Államokba, és foglaltak már neki jegyet a gépre, illetve szállodai szobát is New Yorkban. Hozzátette, hogy jogában áll részt venni az ENSZ-közgyűlésen.

Besir nem tart attól, hogy amerikai földön letartóztatják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) létrehozásáról szóló Római Statútumot.

“Senki se hallgathat ki vagy vehet őrizetbe engem az Egyesült Államokban” – mondta a szudáni elnök.

Az ICC három évvel ezelőtt adott ki nemzetközi körözést Omar el-Besir ellen a nyugat-szudáni Dárfúrban végrehajtott népirtás miatt. Az ICC statútumának tagországai kötelesek letartóztatni Besirt, mihelyt a területükre lép, de az elfogatóparancs kiadása óta a körözött államfő többször járt külföldön, jobbára afrikai és arab országokban.

Mivel az Egyesült Államok nem tagja a hágai székhelyű ICC-nek, így nem kötelezhető a bíróság által körözött személyek kiadatására sem, jóllehet korábban ezt már többször megtette. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes arra figyelmeztetett vasárnap, hogy Besirnek nem lesz része “meleg fogadtatásban” az Egyesült Államokban.