Nincs már akna a magyar határon

A napokban befejeződtek a magyar-horvát aknamentesítési munkák a határ magyar oldalán. A tűzszerészek 31 robbanószerkezetet találtak a terület átvizsgálásakor.
Kapcsolódó cikkek

A főkapitányság és a horvát aknamentesítési központ egy európai uniós projekt keretében 3,5 millió eurót költ a délszláv háború idején a határ két oldalára telepített robbanószerkezetek felkutatására – közölte Bózsing György, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője.

A júniusban megkezdett munkálatok a két országban összesen 2,7 négyzetkilométert érintenek, Magyarországon a Dráva és a Duna folyó közti határszakaszon mintegy 80 kilométer hosszan vizsgálták át és tették biztonságossá a gyanús területeket.

A 31 robbanóeszközből hat harckocsi- és gyalogsági taposóakna, a többi kézigránát volt, nagy részük Beremend és Eperjespuszta közelében került elő. Az egyébként működőképes robbanószerkezeteket a tűzszerészek elszállították vagy a helyszínen felrobbantották. A magyar határszakasznál a robbanóeszközök számát korábban egyébként 100 és 200 közöttire becsülték.

A délszláv háborúk idején történt aknásítás miatt eddig két magyar állampolgárt ért baleset. Egy asszony 1993-ban csigaszedés közben aknára lépett, és emiatt elveszítette a bal lábát, egy férfi pedig 1995-ben könnyebben megsérült, amikor véletlenül botlódrótos aknát hozott működésbe.