Meghalt Giulio Andreotti

94 éves volt.

94 éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt egykori politikusa, többszörös olasz kormányfő – jelentették az olasz hírügynökségek hétfőn.

A hétszeres olasz ex-miniszterelnök Andreotti a II. világháború utáni évtizedekben kialakult olasz kereszténydemokrata hatalmi rendszer legbefolyásosabb politikusa volt – egyben megtestesítője annak a rendszernek, amelyben a maffia és a politikai elit összefonódott egymással.

Giulio Andreotti 1919. január 14-én született Rómában. A római egyetem jogi karán végzett, s már diákként tevékenykedni kezdett a kereszténydemokrata pártban. Első komolyabb megbízatása a katolikus egyetemisták szövetsége hetilapjának főszerkesztői tiszte volt. 1944-ben került a kereszténydemokrata párt ifjúsági szervezetének élére, s innen rendkívül gyorsan ívelt felfelé karrierje.

1947-ben került be először az olasz kormányba államtitkárként. 1972 és 1992 között hétszer volt miniszterelnök, 21 kormányban volt miniszter és hat kormányban miniszterelnökségi államtitkár. A fontosnak számító minisztériumok közül csak az igazságügyit nem vezette, de nyolcszor volt védelmi, ötször külügyminiszter, nyolc alkalommal valamelyik gazdasági tárca tartozott hozzá. Hosszabb ideig csak egy alkalommal volt a kormányon kívül, 1979 augusztusától 1983 augusztusáig.
Andreotti 1992. április 24-én távozott végleg a kormányból, és ez egyben a kereszténydemokraták egyeduralmának végét jelentette. A törvényhozásnak örökös szenátorként tagja maradt, de az aktív politizálástól visszavonult, és egy katolikus szellemiségű politikai havilap főszerkesztője lett.

A politikus ellen még a múlt században kezdődtek perek, amelyekben azzal vádolták, hogy a nyolcvanas évek elején szoros kapcsolatokat ápolt a maffiával. Az olasz média által az “évszázad pereinek” emlegetett ügyek kapcsán végül nem született elmarasztaló ítélet, Andreotti – legalábbis a jogi fórumokon – teljesen tisztázta magát. Bár egy perugiai bíróság másodfokon 24 év börtönre ítélte, amiért a maffia közreműködésével meggyilkoltatott egy újságírót, 2003-ban a legfelsőbb bíróság felmentette a vád alól, egy évvel később pedig a semmítőszék is felmentő ítéletet hozott a másik eljárásban a bűnszövetkezetben való részvétel vádjai alól.

Giulio Andreotti halála kapcsán a magyar közállapotokról is értekezik az Alternatív Magyarországért. Az AlMa véleménye itt.

Címkék: Giulio Andreotti