Ádert kérlelik, hogy állítsa le Orbánt

Az osztrák nagykoalíciós kormányban részt vevő szociáldemokrata párt (SPÖ) éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben - értesült az osztrák hírügynökség.

A magyar államfőhöz, Áder Jánoshoz intézett levélben – amelyhez hozzájutott az APA hírügynökség – az SPÖ igazságügyi szóvivője, Hannes Jarolim arra kéri a köztársasági elnököt, hogy emelje fel a szavát Orbán Viktor kormányának “elviselhetetlen viselkedésével” szemben.

“Európaiként megdöbbenést kelt bennünk az a helyzet, amelybe az Orbán Viktor által irányított jelenlegi kormány vezetett egy Európa szívében fekvő országot” – áll a levélben. Az SPÖ-képviselő konkrétan kifogásolja és aggályosnak nevezi a lakosság jogainak megnyirbálását, az Alkotmánybíróság és a demokratikus intézmények elleni sorozatos “támadásokat”.

Jarolim abból az alkalomból fordult Áder Jánoshoz, hogy a köztársasági elnök vasárnap – osztrák és lengyel kollégája társaságában – fölkeresi az egykori mauthauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyet, ahol új kiállítás nyílik.

Az SPÖ-képviselő hangsúlyozza: örömmel vette, hogy a magyar államfő részt vesz a mauthauseni megemlékezésen, hiszen az ottani táborban sok magyar zsidót is meggyilkoltak. Ugyanakkor “bátor szavakra és tettekre is szükség van” ahhoz, hogy a korábbi bűntettek ne ismétlődhessenek meg. Ezért arra kéri Áder Jánost, “Mauthausenben emelje föl a szavát, és mutassa meg, hogy határozottan szembehelyezkedik az Orbán-kormány elviselhetetlen viselkedésével”.

Az osztrák Mauthausen-bizottság elnöke is csatlakozott az SPÖ fölhívásához. Willy Mernyi az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna szombat reggeli műsorában bírálta, hogy Magyarországon nemrég “felpuhították” a horogkereszt és más náci jelképek viselésének a tilalmát. Egyúttal reményének adott hangot, hogy “a mauthauseni látogatás nyomán Áder megvilágosodik, és többet fog tenni a magyar zsidók érdekében”.

Bár Áder János a Fideszből érkezett a Sándor-palotába, az tény – ahogy tegnap a Nézőpont Intézet elemzését ismertettük, hogy első elnöki évét politikamentes megszólalásaival összhangban a konszenzusos ügyek felkarolása jellemezte. A hagyományos államfői feladatok közül elsősorban “a jogbiztonság feletti őrködés és a kisebbségek védelme terén exponálta magát”.

Az is tény, hogy Áder kapcsolata Orbánnal folyamatosan változott, hiszen a kezdetekben barátok voltak, majd az egyenrangú kapcsolatot főnök-beosztotti viszony váltotta fel.