Botrány a lábközzel megtréfált kormányfő esete miatt

A szerb rendőrszakszervezet a miniszterelnök biztonságáért felelős testületet, az átvert politikus a felvétel készítőit vonná felelőségre.
Kapcsolódó cikkek

Mint arról beszámoltunk, kegyetlen tréfa áldozata lett Ivica Dačić szerb miniszterelnök, aki azt hitte, hogy egy komoly beszélgetős műsorba hívták be, miközben az csak álca volt a Pink Televízió Lehetetlen küldetés című átverős műsorának. A cél az volt, hogy zavarba hozzák a politikust. A feltűnően szép és még feltűnőbben rövid szoknyás riporter ugyanis a kérdések közben az Elemi ösztön című film legendássá vált jelenetét utánozva többször széttárta combjait, megmutatva, hogy nem visel alsóneműt.

A rendőrszakszervezet szerint a miniszterelnök a biztonsági személyzetének mulasztása miatt (nem ellenőrizték, hogy valóban a Kopernikus tévé egyik műsorában vesz-e részt) sokkal komolyabb veszélybe kerülhetett volna. Ezért követelik Nebojsa Grujic biztonsági parancsnok felelősségének kivizsgálását is.

A Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) szintén elítélte a műsor szerkesztőit. Állásfoglalásuk szerint az ilyen magatartás szakmailag etikátlan.Ez nem pusztán provokáció, hanem pornográfia – írta a NUNS közleményében.

Dačić maga is követelte a csalás elkövetőinek megnevezését. „A tévé Szerbiából, és nem a kormányfőből űzött gúnyt” – jelentette ki Ivica Toncev, a kormányfő nemzetbiztonságért felelős különleges tanácsadója. Az ügyet mindenféleképpen kivizsgálják, és a kormányfő a törvényi keretek között dönt a felelősök megbüntetéséről – tette hozzá.

A szerb médiahatóság rendkívüli ülésén szerdán úgy döntött, hogy a Pink tévé nem sugározhatja a felvételt, amely azonban az interneten még elérhető. A műsor készítői erre reagálva közölték, tiszteletben tartják a döntést, de hozzáfűzték, hogy ha sugározhatták volna a felvételeket, akkor „az embereknek lehetőségük lett volna látni, hogy a kormányfő a rendkívüli körülmények között is professzionálisan viselkedett”.