Földrengések riogatják a románokat

Több kisebb mozgás után attól tartanak, hogy az évtizedekkel ezelőttihez hasonló természeti csapás fog pusztítani.

Három földrengést észleltek csütörtök hajnalban Románia különböző térségeiben, miután az év első napján, kedden is több földmozgást regisztrált a román földtani intézet.

Aggodalom Bukarestben

Egyik földrengés erőssége sem érte el a 3,5 fokot a Richter-skálán, gyakoriságuk azonban aggodalommal tölti el Bukarest lakóit, akik újabb, az 1977-eshez hasonló pusztító földrengéstől tartanak.

Csütörtökön Maroshévíz (Toplita) és Gyergyószentmiklós térségében, helyi idő szerint 4 óra 52 perckor következett be a Richter-skála szerinti 3,4 fokos földrengés, amelynek fészke (hipocentruma) öt kilométeres mélységben volt. A második, 2,6 fokos rengést is Erdélyben regisztrálták negyedórával később, majd fél hatkor a Kárpát-kanyarban fekvő Vrancea térségében, 120 kilométeres mélységben keletkezett egy 3,2-es erősségű földmozgás.

Január elsején szintén három kisebb földrengést jelentett a román földtani intézet.

“Az 1977-es földrengésért felelős Vrancea térsége tektonikus szempontból feltöltődött, és képes hetesnél erősebb földrengést produkálni” – nyilatkozott néhány hónapja az Evenimentul Zilei című román lapnak Mircea Radulian, a földtani intézet vezérigazgatója.

35 éve 1400-an haltak meg

A szeizmológusok történelmi feljegyzésekre alapozva azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 35 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román főváros közgyűlése szeptemberben úgy döntött, hogy – gázmaszkot, elsősegélydobozt, ivóvizet, száraz élelmiszert és fluoreszkáló jelzőfényt tartalmazó – túlélési csomagokat oszt ki Bukarestben azon épületek lakóinak, amelyek nem bírnak ki egy újabb nagy erejű földrengést.