Tovább totojáznak Tóásóval

A bolíviai bíróság ismét felfüggesztette az eljárást.

Ismét felfüggesztették a bolíviai Tarijában a Tóásó Előd és további 38 személy ellen “terrorista összeesküvés” miatt indított per tárgyalását, amelyet október huszonkilencedién folytatnak – írta hétvégi számában a Los Tiempos című bolíviai napilap.

Csütörtökön már eleve egyhetes szünet után folytatódott a tárgyalás, amelyet október tizenegyedikén azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.

A bolíviai sajtó beszámolója szerint a csütörtöki tárgyalási napon is csak húsz vádlott volt jelen az őrizetben lévő huszonkét ember közül (a többiek szökésben vannak). A csütörtöki és pénteki ülésnapon a vádak ismertetésére kapott lehetőséget Marcelo Soza ügyész és a közbiztonsági tárca képviselője; azt rótták fel a vádlottaknak, hogy elnökgyilkosságra és Santa Cruz tartomány elszakadására szőttek terveket.

Időhúzás

A Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint az ügyvédek egy része újabb eljárásbeli kifogásokat terjesztett elő, amelyeket a bíróság nem vett figyelembe. Védenceik nevében például nyomatékosan kérik, hogy a tárgyalást helyezzék át Santa Cruzba, ahol a legtöbb vádlott tartózkodik. Az ügyvédek elsősorban a fogva tartottak egészségi állapotára hivatkoznak, amely nem teszi lehetővé a nagy utazásokat. A román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt a fővárosban, La Pazban tartják börtönben, őt is minden egyes tárgyalás alkalmával Tarijába kell vinni.

Néhány ügyvéd nemzetközi megfigyelők jelenlétét kéri, mondván, a kormány a per folyamán végig megpróbálta lábbal tiporni a vádlottak jogait. Ezt különösen Gary Prado Araúz szorgalmazza, aki saját apjának, Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornoknak a védelmét látja el. Ez utóbbi a hadsereg századosaként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát.


Tóásó vár

Az eju.tv bolíviai hírportál szerint Gary Prado Araúz bejelentette, hogy hétfőn La Pazba utazik, és az ENSZ ottani kirendeltségének átnyújtja a nemzetközi megfigyelők kérésére vonatkozó levelét.

A perbe fogott harminckilenc embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április tizenhatodikán hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében harminchat hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.

Tóásó, Németh: Gyilkoltak a rendőrök

Mint azt korábban már írtuk, Tóásó Előd tolmács segítségével beszélt egy spanyol tudósítóval, és azt mondta neki: a vizsgálati fogság alatt megkínozták, és három társát meggyilkolta a rendőrség 2009-ben, amikor rajtuk ütött egy Santa Cruz-i szállodában.

A magyar Országgyűlés és az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja többször kérte Tóásó Előd és a horvát-bolíviai kettős állampolgár Mario Tadic szabadon engedését.

Szeptember közepén Budapesten járt Adrian Oliva Alcázar bolíviai parlamenti képviselő, aki Tóásó Edittel és Németh Zsolt külügyi államtitkárral sajtótájékoztatót tartott az Országgyűlésben.

Alcázar szerint Tóásó alapvető jogait sérti a bolíviai kormány, és az ügy kezelése nemcsak a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal, hanem még állam belső jogrendjével is ellentétes. Németh Zsolt pedig brutális mészárlásnak nevezte Rózsa-Flores Eduardo és Magyarosi Árpád elfogása közbeni halálát.