Násznépet robbantottak

Tizenkilenc ember halt meg egy lakodalomba tartó autóbuszban Afganisztánban, miután bomba robbant a jármű mellett. Az ifjú házasok nem voltak az áldozatok között.
Kapcsolódó cikkek

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant pénteken Afganisztánban, és megölte egy autóbusz lakodalomba tartó 19 utasát.A helyi rendőrség közlése szerint a halálos áldozatok között hat gyermek és hét asszony is van. A robbanásban 16 további ember megsebesült. Az ifjú házasok nem voltak az áldozatok között, a csoport az újdonsült férj lakására igyekezett a frigy megünneplésére.

A pokolgép nem sokkal azt követően lépett működésbe az észak-afganisztáni Daulatábád körzetében, hogy az úton elhaladt egy katonai járőr. Az afgán hatóságok szerint a merénylet fegyveres tálib lázadók műve. Egy közleményben Hamid Karzai afgán elnök is elítélte (kegyetlennek és embertelennek minősítette) a robbantást.

Egy ENSZ-jelentés szerint idén a polgári áldozatokat követelő merényletek közel 80 százalékáért a tálibok és a velük szövetséges fegyveres lázadók voltak a felelősek az ázsiai országban. Észak-Afganisztán mindazonáltal biztonságosabbnak számít az ország más részeinél, ott jóval kevesebb merényletet követnek el.

Szintén polgári személyek az áldozatai annak a közlekedési balesetnek, amely pénteken Kabultól 400 kilométerre északnyugatra, Dzsauzdzsán tartományban történt. Egy autóbusz és egy üzemanyag-szállító kamion ütközött össze, a katasztrófában kilencen meghaltak és 36-an megsérültek. A busz az idén először megtartott afgán labdarúgó-bajnokság egy kabuli meccsére igyekvő szurkolókat szállított.