Álpilótát fogtak el a reptéren

Őrizetbe vett az olasz rendőrség a torinói repülőtéren egy férfit, aki repülőgép pilótának adta ki magát, és legalább egyszer utazott is egy repülőgép pilótafülkéjében.

A hamis személyigazolvánnyal bíró, 32 éves, munkanélküli férfi kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Csupán annyit közöltek a hatóságok, hogy az illető Andrea Sirlo névre igazolványt hamisított, a Lufthansa német légitársaság pilótájának adva ki magát. Facebook profilján is ez szerepelt, a közösségi oldalon megjelölt barátai sem valódi légiutas-kísérők voltak.

Az olasz rendőrséget már hónapokkal ezelőtt értesítették egy minden bizonnyal álpilóta létéről, amikor Sirlo a polgári légügyi hatóság kapitányként mutatkozott be. Utóbbi gyanakodóvá vált, mert az férfi túl fiatal volt a tisztséghez.

A pénteken őrizetbe vett férfi esetét az olasz rendőrség a 2002-ben bemutatott Kapj el, ha tudsz! című amerikai krimihez hasonlítja, amely egy fiatal szélhámos történetét dolgozza fel, aki egy légitársaság pilótájának adta ki magát, amíg az FBI le nem fülelte.

A hatóságok abban bizonyosak, hogy az álpilóta legalább egy járaton “harmadpilótaként” ott ült a pilótafülkében az Air Dolomiti légitársaság repülőgépén. (Az Air Dolomiti a Lufthansa légitársaság része.) Jelenleg próbálják kideríteni, előfordult-e több hasonló eset is.

A Lufthansa légitársaság szóvivője egyelőre csak annyit közölt, hogy ismerik az ügyet.

Őrizetbe vétele után a gyanúsított elvezette a rendőröket egy garázshoz, ahol rangjelzéssel ellátott, gondosan vasalt fehér ingeket, – pilóta egyenruhára hasonlító – fekete nadrágokat, zakókat és hamis igazolványokat találtak – hangzott el az esetet ismertető hétvégi sajtóértekezleten.