Egy rabbi bántalmazása ellen tiltakoztak Berlinben

Feltehetően arab származású fiatalok verték meg az 53 éves férfit, hatéves lánya szeme láttára, akit halálosan megfenyegettek. Azért kötöttek bele, mert kipát viselt.
Kapcsolódó cikkek

Demonstrációkkal és szolidaritási akciók sorával tiltakoztak a hét végén Berlinben egy rabbi bántalmazása ellen. A
német főváros több vezető politikusa, köztük Klaus Wowereit főpolgármester kipát, hagyományos zsidó fejfedőt viselve jelent meg nyilvános eseményeken a hét végén. Wowereit egy szombati rendezvényt megnyitó beszédében hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy Berlinben szabadon hordhasson mindenki kipát, vagy éppen turbánt.

Ugyancsak szombaton egy kerületi polgármester kezdeményezésére több mint százan tüntettek kapedliben, a BZ című berlini napilap pedig a bántalmazott rabbi iránti szolidaritás jeleként a zsidó fejfedőt viselő német hírességek fényképét közölte a címlapján.

Vasárnap nagyjából ezren vettek részt egy demonstráción, amelyen felszólalt az áldozat, Daniel Alter is. A rabbi kiemelte: “a járomcsontomat eltörték, de töretlenül dolgozom tovább a vallások közötti párbeszédért”.

Daniel Altert kedden támadták meg a nyílt utcán, hatéves lánya szeme láttára. A négy támadó azért kötött bele az 53 éves rabbiba, mert kipát viselt. A rendőrség szerint az elkövetők feltehetően arab származású fiatalok voltak.

A támadást zsidó és muzulmán szervezetek egyaránt elítélték. Dieter Graumann, a németországi zsidók központi tanácsa (ZJD) – a németországi zsidó közösségeket összefogó szervezet – elnöke például egy hét végi nyilatkozatában hangsúlyozta: “nem engedjük, hogy zsidóságunkat csak zárt falak között élhessük meg, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”. Ugyanakkor Gideon Joffe, a berlini zsidó közösség vezetője azt mondta, a történtek után nem tanácsolja, hogy bárki is kipában sétáljon azon a környéken, ahol megtámadták a rabbit.