Hurrikánhelyzet: kijárási tilalom New Orleansban

Immár trópusi viharrá minősítették vissza az Isaac hurrikánt. A természeti csapás azonban Louisiana és Mississippi állam több vidékén súlyos áradásokat okozott.
Kapcsolódó cikkek

Négy állam vihar sújtotta területein összesen 817 ezren maradtak áramellátás nélkül – ebből mintegy 700 ezren Louisianában – és a szolgáltatás helyreállítása akár napokig is eltarthat. A leszakadt vezetékekre és más veszélyforrásokra hivatkozva a hatóságok napnyugtától pirkadatig tartó kijárási tilalmat hirdettek New Orleansban és több más településen.

Áldozata is van

Noha a széllökések óránkénti sebessége 119 kilométer alá csökkent, a meteorológiai előrejelzések szerint a vihar még mindig életveszélyes. Középpontja szerda délután, az 1800 emberéletet követelő Katrina hurrikán pusztításának 7. évfordulóján New Orleanstól mintegy 80 kilométerre nyugatra haladt.

Plaqueminesben, a Mississippi bal partján, Belle Chasse közelében szerdán újabb 3 ezer ember kitelepítését rendelték el, beleértve egy idősgondozó otthon 112 lakóját is, mert attól tartottak, hogy a folyam kilép megerősített medréből.

Az Isaac-kel összefüggésben szerda délutánig egy ember vesztette életét Louisiana államban. A 36 éves férfi egy fáról zuhant le, miközben a barátainak az az alatt álló gépkocsi biztonságba helyezésében segédkezett.

Politikai kérdés lett

A vihar még el sem csitult, de máris megkezdődtek az azzal kapcsolatos politikai vádaskodások. Bobby Jindal louisianai kormányzó, aki a védekezés miatt lemondta útját a republikánusok elnökjelölt-állító, tampai gyűlésére, kijelentette, hogy az Obama kormány, noha szükségállapotot hirdetett az államban, nem adta meg neki az összes általa kért támogatást.

Barack Obama elnök, aki Virginiában egyetemisták előtt felszólalva hangsúlyozta, kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy gondoskodjon azokról, akik a vihar útjába kerültek.

Címkék: isaac hurrikán