Felbukkant a lépfene Németországban

Három lépfene (anthrax) megbetegedést regisztráltak Németországban az utóbbi hetekben, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő, egyikük meghalt.

Két heroinhasználó Bajorországban, egy pedig Berlinben betegedett meg lépfenében. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba – figyelmeztetnek a hatóságok. A fertőzés okozója ugyanaz a baktériumtörzs, amelyet még 2009-ben azonosítottak szennyezett heroinban Nagy-Britanniában.

A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009–2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.

Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt anthraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfenefertőzés miatt.

A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

A bűnügyi hatóságok szerint a kórokozó akkor kerülhetett a kábítószerbe, amikor a származási helyről Nyugat-Európa felé indították. Előfordulhat, hogy a kábítószert fertőzött teherhordó állatra rakodva szállították, és az is lehet, hogy fertőzött állat irhájába rejtve csempészték.