Nyilvános kivégzés Afganisztánban

Tálib lázadók az utcán végeztek ki egy afgán nőt, akit azzal vádoltak, hogy megcsalta a férjét.

Az interneten tettek közzé felvételt a tálibok egy házasságtörő nő kivégzéséről. A Sky News riportja szerint az eset még a múlt hónapban történt Parwan tartományban, a fővárostól, Kabultól északra.

A videón látszik, hogy a nőt több lövéssel kivégzik a falubeliek szeme láttára. A 22 éves nő egy keményvonalas tálib katonai csoport egyik tagjához ment férjhez. Azzal vádolták, hogy megcsalta urát egy katonai parancsnokkal, ezért halálra ítélték. A kivégzésről készült videót eljuttatták a tartományi kormányzóhoz.

A házasságtöréssel vádolt nők nyilvános kivégzése gyakori volt Afganisztánban, amikor a tálibok voltak hatalmon 1996 és 2001 között, az utóbbi években azonban egyre kevesebb ilyen eset történt az országban.

Az afgán kormány elítélte a kivégzést. Közleményében iszlámellenesnek és embertelennek minősítette az akciót, és utasította a rendőrséget, hogy keresse meg az elkövetőket. Az afgán emberi jogi bizottság is felháborodott az eset miatt, hangsúlyozva, hogy elítélnek minden olyan kivégzést, amelyet megfelelő bírósági tárgyalás nélkül hajtanak végre.