EU-csúcs: Most jön csak a java

Elfogadták az EU-csúcson a 120 milliárd eurós növekedési paktumot. Pénteken a halasztást nem tűrő görög, spanyol és olasz ügyek kerülnek napirendre.
Kapcsolódó cikkek

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán csütörtök késő este elfogadták azt az intézkedéscsomagot, amely a pénzügyi stabilitást célzó lépéseket a gazdasági növekedés ösztönzésére irányuló döntésekkel egészíti ki. Olyan intézkedésekről van szó, amelyek a remények szerint szinte azonnal hatnak a növekedésre.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkéjének növelésével az intézet hitelkapacitása 60 milliárd euróval nő, és a többletforrást uniószerte gazdaságélénkítő programokra használhatják majd fel. Hasonló nagyságrendre rúg a tagországoknak területi, illetve ágazati támogatásként járó, de fel nem használt forrásokból átcsoportosítható összeg. További közel 5 milliárd eurót fordítanak az uniós érdekű, fontos infrastrukturális beruházások támogatását szolgáló, úgynevezett projektkötvények kísérleti szakaszának finanszírozására.

Orbán Viktor miniszterelnök, még az értekezlet előtt azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy növekedés legyen Európában. Hozzátette: saját növekedési programjának elindításával Magyarország nem várhat az európai uniós döntésekre, “egyetlen perc veszteség nélkül” cselekedni kell e program beindításával.

Az esti sajtótájékoztatón Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke megerősítette, hogy a csúcstalálkozó hátralévő részében az euróövezeti stabilitást rövid és hosszú távon szolgáló lehetőségekről tárgyalnak. Jelezte, hogy egyes tagállamok szeretnék összekötni a két témát, de közös döntés erről egyelőre nincs.

Az uniós vezetők találkozója pénteken is folytatódik, sőt a 27 tagország vezetőjének megbeszélését egy euróövezeti külön-csúcstalálkozó is követi. A HVG szerint az igazán kényes témák ma lesznek napirenden. Pénteken déltől az eurózóna-tagok körében folynak majd a viták az azonnali lépéseket igénylő görög és spanyol ügyekről, illetve a szintén nehéz helyzetben lévő Ciprusról és Olaszországról.

A mostani kétnapos értekezleten egyeztetnek a résztvevők arról a hosszabb távú gazdasági vízióról, amelynek célja, hogy kiteljesítse a nevében már működő Pénzügyi és Gazdasági Uniót. Ennek elemei közé tartozik a bankunió és a költségvetési unió is.