A rabokkal tesztelik az új börtönzárakat

Jutalmat ajánlottak fel azoknak az elítélteknek, akik fel tudják törni a külön a börtönnek kifejlesztett új zárakat. Az amerikai börtön legügyesebb zárfeltörői versenyezhetnek.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai Georgia államban található börtön ingyenételt, valamint higiéniás szereket ajánlott fel minden ott raboskodó elítéltnek, akik képesek lesznek kijutni a tesztelés alatt álló zárakkal ellátott cellákból – írta az Atlanta Journal-Constitution. A börtönigazgató a lapnak elmondta: kilenc cellaajtót szereltek fel az új, külön a börtön számára kifejlesztett zárakkal, azok mögé pedig a legügyesebb zárfeltörőket gyűjtik össze. „Meglátjuk, hogy ki tudnak-e szabadulni” – tette hozzá az igazgató.

A 23 éve felépített börtönben már szinte megnyitása óta gondok vannak egyes ajtózárakkal, amelyeket a rabok könnyen ki tudtak nyitni – írta a lap. A könnyen feltörhető zárak mind belső ajtókon vannak, amelyek a rabokat egymástól választják el, és nem a külvilágtól, így rabszökésnek emiatt nem volt nagy veszélye.

Egy szakértő szerint az ötlet lehet, hogy szokatlan, de nagyszerű. A férfi emlékeztetett arra, hogy a bankok gyakran alkalmaznak bankrablókat a biztonsági rendszer hibáinak kiderítésére, és a zárfeltörő verseny gyakorlatilag ugyanaz.