Újabb amerikai az al-Kaida fogságában

Egy fogvatartott amerikai állampolgár beszél azon a felvételen, amelyet az al-Kaida egyik szervezete tett fel az internetre. Korábban már többször gyilkolt meg foglyokat a szervezet.
Kapcsolódó cikkek

Egy az al-Kaida által vasárnap közzétett videón Warren Weinstein amerikai állampolgár számol be arról, hogy fogvatartói meg fogják ölni, ha Barack Obama amerikai elnök nem tesz eleget követeléseiknek. „Az életem az ön kezében van elnök úr. Ha elfogadja a feltételeket, életben maradok. Ha visszautasítja azokat, én meghalok” – mondja a zsidó származású Weinstein a felvételen a Huffington Post értesülései szerint.

A 70 éves Weinsteint tavaly augusztusban rabolták el a pakisztáni Lahore városában, miután egy fegyveres kijátszotta testőreit és betört a házába. Az amerikai a J. E. Austine Associates nevű cég megbízásából tartózkodott az országban és a pakisztáni kormányzati és üzleti szektor szereplői számára végzett tanácsadói munkát.

Az al-Kaida amerikai foglyai
A bin Laden likvidálását követően a házában talált dokumentumokból kiderült, hogy a szervezet tevékenységével elégedetlen vezetők már régóta terveztek emberrablásokat. A leghíresebb eset, amikor a szervezet elrabolt és meggyilkolt egy amerikait, Daniel Pearlt. A Wall Street Journal zsidó származású amerikai újságíróját 2002 elején rabolták el. A Pakisztáni Szuverenitás Visszaállításáért elnevezésű szervezet tagjai fogva tartott pakisztániak elengedését és a pakisztáni kormány amerikai támogatásának befejezését követelték. Kilenc nappal az elrablás után az újságírót brutális körülmények között lefejezték, az esetet videóra rögzítették, majd feltették az internetre. 2007-ben az a Khalid Sejk Mohamed vállalta magára a lefejezést, aki ellen a napokban hivatalosan is vádat emeltek a 9/11-es támadások kitervelése és megszervezése miatt.

Egy decemberi videoüzenetben az al-Kaida jelenlegi vezére, Ájmán al-Zawahri közölte, hogy elengedik a fogva tartott Weinsteint, amennyiben az Egyesült Államok befejezi a légi csapásokat Afganisztánban, Pakisztánban, Szomáliában és Jemenben. Követelte továbbá számos tálib és fogoly al-Kaida tag szabadon engedését.

Az amerikai SITE nevű hírszerzői csoport, mely a szélsőséges mozgalmak internetes tevékenységét vizsgálja, vasárnap jelezte, hogy az új videót, melyen a fogva tartott amerikai szerepel, az Al-Shabab, az al-Kaida médiaosztályaként is üzemelő szomáliai központú terrorszervezet töltötte fel dzsihádista oldalakra.

Weinstein azt is elmondja a videón, hogy bármiféle késlekedés csak tovább ront a helyzetén. Hozzátette azt is, „ha az elnök teljesíti a követeléseket, akkor remélhetőleg újra együtt lehetek majd a családommal és megölelhetem a lányaimat, ahogy az elnök úr is megöleli a lányait minden nap”.

Weinstein már elrablásakor rossz egészségi állapotban volt, de feleségének azt üzeni a videón, hogy jól van és minden szükséges gyógyszert a rendelkezésére bocsátanak.

Címkék: al-kaida