Nem tudni, kinek dolgoztak a Szíriában elrabolt magyarok

A Mol tulajdonába tartozó INA olajtársaság a cég tájékoztatása szerint már kivonult Szíriából, ezért nem tudni, pontosan kinek a megbízásából dolgoztak a magyar munkások.
Kapcsolódó cikkek

A szíriai Deir ez-Zorban ismeretlen fegyveresek által elrabolt két magyar nyomába eredhet végre a TEK. A Terrorelhárítási Központ szakemberei már kedden a közel-keleti térségbe érkeztek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint várhatóan csütörtökön érnek a szíriai helyszínre, ahol a szír hatóságokkal együttműködve dolgoznak a magyar túszok kiszabadításán. Az egyelőre nem világos, hogy a Mol leányvállalatának alkalmazottai voltak-e az elrabolt magyarok, erre a kérdésre a szóvivő azt válaszolta: nem rendelkezik felhatalmazással arra, hogy a két magyar férfi bármilyen adatát is közreadja. Ők az első túszul ejtett nyugati állampolgárok a szíriai polgárháború kezdete óta.

Forrásunk szerint az emberrablás helyszíne, Deir ez-Zor a szíriai olajipar egyik központja. A Mol tulajdonában lévő horvát illetőségű INA (Industrija Nafte) rendelkezett ugyan Szíriában telephellyel, de február végén az uniós szankciókat követve a társaság bejelentette, hogy kivonul az országból. A városban nem működött az olajtársaság érdekeltségébe tartozó telephely. Az olajtársaság elnöke, Áldott Zoltán akkor úgy fogalmazott, nem számítanak rá, hogy az országban uralkodó válság záros határidőn belül megoldódna.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a Külügyminisztérium a budapesti szír ügyvivővel folytatott újabb egyeztetés nyomán szerdán arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy a szír hatóságok hozzájárultak a magyar Terrorelhárítási Központ szakembereinek beutazásához, és szorosan együtt fognak működni velük az elrabolt magyarok felkutatása érdekében.

A TEK szakemberei a közlemény szerint már kedd este megérkeztek a térségbe. Kérdés, hogy mit fognak tudni elérni a forrongó polgárháborús helyzetben lévő országban, ahol három fontosabb politikai szereplő is segítségükre lehet, ám bármelyikükkel folytatott tárgyalás nagyban alááshatja a többiekkel való kapcsolattartást.

Az emberrablást forrásunk szerint vagy egy kormánypárti milícia, vagy az FSA ( a szíriai lázadók) vagy pedig dzsihádisták követték el. Az első két esetben jó esély van rá, hogy valóban gyorsan megoldódhat a túszhelyzet, amennyiben viszont dzishádisták voltak az elkövetők, jóval nehezebb lesz a helyzet.

A TEK konkrét értesülései szerint a túszok életben vannak és jó esély van rá, hogy a túszhelyzetet békésen tudják megoldani, még annak ellenére is, hogy a térségben polgárháborús helyzet uralkodik. Szíriában jelenleg is körülbelül 140 magyar állampolgár tartózkodik, akik az ország elhagyására vonatkozó felszólítás ellenére is ott maradtak.

Címkék: szíria