Teveáldozat a sorozatos öngyilkosságok ellen

Egy fehér tevét áldoztak fel a szellemeknek a kazahsztáni Karabulak faluban, hogy véget vessenek az egyre szaporodó öngyilkosságoknak.

A kazah Otirar-TV beszámolója szerint az ország keleti végében fekvő településen az elmúlt másfél év során tizennégyen vetettek véget a saját életüknek. Zömében kamasz gyerekek emeltek kezet önmagukra. Nagy részük felakasztotta magát. Az idén egy ötödikes és egy hetedikes gyerek vetett ily módon véget az életének, de rajtuk kívül mintegy féltucatnyi fiatalt még idejében sikerült levágni a végzetes hurokról.

 

A hatóságok tanácstalanul állnak e sajátos öngyilkossági hullám előtt. A túlélő gyerekek azt állítják, hogy álmaikban egy fehér ruhát viselő, ősz öregember jelent meg, kötéllel a nyakában, aki arról győzködte őket, hogy az élet hiábavaló. Abdurrafi Rahmatulajev helyi imám szerint ez maga az emberalakot öltött sátán lehetett.

Az öregek még emlékeztek arra, hogy hatvan esztendeje már történtek hasonló események a faluban. Akkor egy vándor akszakal (öreg bölcs) tanácsára egy fehér teve feláldozása révén sikerült véget vetni az átoknak. Ezért Karabulak öregjei úgy döntöttek, hogy megismétlik a ceremóniát. Az áldozathozatal ellen még a helyi állami közigazgatás vezetője sem emelt kifogást, amennyiben annak eredményeképpen jobb belátásra térnek a fiatalok.

Címkék: