Magyar turistákat mentettek Ausztriában

A csoport egy hóval borított alpesi vidéken akadt el, de kimentették őket. Egy szlovák hegymászó már nem volt ilyen szerencsés.
Kapcsolódó cikkek

Veszélybe került egy magyar turistacsoport szombat este az osztrák Rax-hegységben, Neunkirchen körzetében, de sikerrel kimentették őket – közölte az alsó-ausztriai biztonsági igazgatóság. A tájékoztatás szerint hat ember – akiknek volt túrafelszerelésük, de köteleik és mászóvasaik nem voltak – elakadt a hóval borított alpesi vidéken, és értesítette a hegyi mentőket.

Egy rendőrségi helikopter találta meg őket, de az erős szél miatt a kötéllel való légi mentés nem volt lehetséges. Végül a hegyi mentők mindegyiküket sértetlenül kimenekítették és levitték a völgybe.

Nem volt ilyen szerencsés egy szlovák hegymászó, akit vasárnap már második napja próbálnak kiemelni az osztrák hegyimentők egy szűk gelcsserhasadékból, ahova fejjel előre zuhant le, majd beszorult. A 35 éves férfi szólításra nem válaszol, testét az esése közben magával sodort hó fedi. Orvosi vélemény szerint valószínűleg nem élte túl a zuhanást. A baleset az Alpok Grossvenediger hegycsúcsának térségében történt szombaton kora délután.

A hegyi mentőknek nagy nehézséget okoz, hogy a hasadék szélessége helyenként mindössze harminc centiméter. Hogy a függőleges, jeges résben meg tudják közelíteni a szerencsétlenül járt hegymászót, helyenként fúrót kell használniuk.

A mentést szombaton este a sötétedés beálltakor félbe kellett szakítani. Vasárnap a 15 fős mentőcsapatnak erős széllel és rossz látási viszonyokkal kellett megküzdeniük.

Az alpinista hét másik társával együtt a Venediger hegycsoport egyik hegycsúcsáról, a 3.559 méter magas Rainerhornról tért vissza, amikor a baleset történt. A csoport egy része síléceken, a többiek gyalogosan ereszkedtek lefelé a hegyről. Biztosítókötelet egyikük sem viselt.