Kazahsztán már hálás Boratért

Az ázsiai ország pár éve még felháborodott és betiltotta a brit humorista által játszott ostoba kazah újságíró főszereplésével készült filmet. Azóta kiderült: pénzt hozott Kazahsztánnak.
Kapcsolódó cikkek

Maga a kazah külügyminiszter mondott köszönetet Sacha Baron Cohen brit humoristának, mert ténykedése nagyot lendített az ázsiai ország idegenforgalmán. A humorista 2006-os filmje után a tízszeresére szökkent fel a Kazahsztánba beutazási vízumot igénylők száma, és Jerzan Kazihanov kazah külügyminiszter e hét hétfőn elérkezettnek látta az időt, hogy országa háláját tolmácsolja a turizmus felszökkenéséért Cohennek.

“Nagy győzelem ez számunkra, és megköszönöm (a Cohen által teremtett) Borat figurájának, hogy turistákat vonz Kazahsztánba” – idézte a minisztert a The Daily Telegraph című brit lap.

Cohen Kazahsztánról költött életképeiben úgy szerepelnek a kazahok, mint akiknek kedvenc italuk az erjesztett lóhúgy, minden családi ünnepség előtt jókedvük megalapozásaként kutyát lőnek, és nemzeti sportjuk a tehénboksz. Mindez azonban ezek szerint nem tántorít senkit Kazahsztántól, hanem inkább vonz, bár hogy pontosan hány embernek csinált kedvet a világban kazah vakációzáshoz, azt nem fedte fel a külügyminiszter, és arra sem emlékeztetett, hogy a filmet – amelyért most hálás – Kazahsztán betiltotta, és azzal vádolta a brit humoristát, hogy lejáratja a világ előtt az országot.

A köszönet amúgy röpke egy hónappal követ egy éktelen sportdiplomáciai botrányt, amelyben Cohen nem volt ugyan ludas közvetlenül, ám nélküle az nem történt volna meg. A kuvaiti nemzetközi lövészbajnokságon kazah győzelem is született, a vendéglátók pedig hirtelenjében a világhálóról töltötték le a kazah himnuszt, csakhogy véletlenül nem az igazit, hanem Cohennek – a kazah külügyminiszter által méltatott – Borat című filmvígjátékából származó himnuszparódiáját.

Ennek szövege erősen eltér az eredetitől, egyebek közt dicsőíti a kazah káliumot és annak exportját, továbbá a kazah örömlányokat, merthogy ők a legtisztábbak a térségben – a türkméneket nem számítva.