Kijárási tilalom gyerekeknek

A 16 évnél fiatalabbaknak semmi keresnivalójuk az utcán este tizenegy óra után – határozta el a fehérorosz parlament.

A fiatalkorú bűnözés visszaszorítása érdekében hozott törvénymódosítások értelmében a szülőket fogják megbírságolni, ha kiskorú gyerekeiket megfelelő felügyelet nélkül engedik az utcákon csellengeni az utolsó európai diktatúraként is emlegetett volt szovjet utódállamban.

A minszki parlament döntése szerint mostantól este 11 órától reggel 6-ig a 16 évesnél fiatalabb gyerekek legfeljebb szülői, nevelőszülői felügyelet mellett vagy gyámjaik kíséretében tartózkodhatnak az utcákon, köztereken, diszkókban, illetve más  szórakozóhelyeken.

Azok a szülők, nevelőszülők vagy gyámok, akiknek csemetéit a jelzett időszakban kellő felügyelet nélkül találják otthonaikon kívül, 10-től 50 euróig terjedő bírsággal sújthatók. A sorozatos csellengésen ért fiatalkorúakat ezenkívül az arra kijelölt gyámhatóság a szülők megkérdezése nélkül speciális nevelőotthonokba, sőt az alkoholizáló vagy drogozó gyerekeket akár kényszer-gyógykezelésre szakosodott nevelőtáborokba is zárathatja.

Az egész országra kiterjedő törvény hatályba lépését Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök várhatóan ezen a héten írja alá.