Bírálja az Izraelt bíráló Günter Grasst az izraeli miniszterelnök

Élesen elítélte Izraelt bíráló és Németországban heves vitákat kiváltó verséért Günter Grasst csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkek

Az irodalmi Nobel-díjas német író szerdán nyilvánosságra került versében az iráni konfliktus témájával foglalkozott, és a többi között azt állította: Izrael “nukleáris potenciálja” egyre nagyobb, és ugyan nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlen. Grass azt hangoztatta, hogy a zsidó állam ezáltal veszélyezteti a világbékét, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy “holnap késő lesz”.

Csütörtöki nyilatkozatában az izraeli miniszterelnök rendkívül élesen reagált Grass versben foglalt gondolataira. Szégyenletesnek nevezte, hogy a német író Izraelt azzal az Iránnal említi egy lapon, amely tagadja a holokausztot, és Izraelt megsemmisítéssel fenyegeti. A miniszterelnök szerint a vers nem Izraelt, hanem magát a szerzőt minősíti.

A kormányfői iroda által közzétett nyilatkozatban Netanjahu emlékeztetett arra, hogy Günter Grass évtizedeken keresztül elhallgatta, hogy a második világháború során – fiatalon – a neonáci párt fegyveres alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt.

Az 1999-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje mindezt 2006-ban Hagymahántás közben című könyvében ismerte be, a többi között hangoztatva, hogy egyetlen lövést sem adott le.

Címkék: izrael