Az EU keményít a kalózellenes fellépésen

Az európai hadihajók már nem csak védekezni fognak, hanem partközeli célpontokat is támadnak Szomáliában.
Kapcsolódó cikkek

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei egy pénteki brüsszeli értekezleten állapodtak meg arról, hogy a szomáliai partokra is kiterjesztik a kalózkodás visszaszorítása érdekében zajló uniós katonai műveletet. A témáról kiadott közlemény nem részletezi pontosan, milyen új akciókra készül az unió.

Diplomácia források korábbi közlése szerint ezentúl az unió hadihajói és helikopterei tüzet nyithatnak szárazföldi célpontokra, például a kalózok teherautóira, üzemanyagkészleteire, a part mentén horgonyzó hajóikra is. Szárazföldi hadműveletekről azonban továbbra sincs szó. A közlemény szerint a szomáliai kormány is beleegyezését adta ahhoz, hogy növekedjék az unió hozzájárulása a kalózellenes fellépéshez

A brüsszeli külügyi értekezleten született döntés azt mutatja, hogy az unióban a stratégiaváltás pártolói kerültek többségbe, hiszen a művelet elsődleges célja eddig a kereskedelmi, illetve nemzetközi segélyszállító hajók megvédelmezése volt a tengeri támadásoktól. A miniszterek megerősítették azt a múlt havi elvi döntésüket is, hogy két évvel, 2014 végéig meghosszabbítják az Atalanta néven 2008 óta futó missziót. Határoztak arról is, hogy közel 15 millió eurós költségvetést biztosítanak a kiterjesztett művelethez.

Az uniós Tanács döntésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a térségben visszaszorulóban van a kalózok tevékenysége. Tavaly az első negyedév után jelentősen visszaesett az elfogott kereskedelmi hajók száma, és a hanyatló trend a közlések szerint idén is folytatódik.

A brüsszeli uniós külügyminiszteri találkozó egy részén jelen volt Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. A két szervezet együttműködik, összehangolt tevékenységet folytat Szomália partjainál is, bár a NATO továbbra is a tengeri hadműveletekre korlátozza tevékenységét.