Elmebetegnek nyilváníthatják a norvég tömeggyilkost

Egy norvég ügyész kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik büntetőjogilag nem vonható felelősségre amiért tavaly júliusban egy kettős merényletben kioltotta 77 ember életét.
Kapcsolódó cikkek

Az ügy jelenlegi állása szerint a vádlottra nem szabható ki börtönbüntetés – jelentette ki Tor-Aksel Busch az ügyet kézben tartó ügyésznek. Busch egyúttal hangsúlyozta, hogy az ügyészség az eljárás során fenntartja ehhez való jogát, beleértve a 21 évig tartó szabadságvesztés kiszabását, amellyel Norvégiában a legsúlyosabb bűntetteket elkövető személyeket sújtják.

Breiviket a fentiek alapján büntetőjogi szempontból elmebetegként fogják kezelni. Busch hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez változhat, amennyiben új információk kerülnek napvilágra a 33 éves szélsőjobboldali férfiról.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogilag elmebetegnek nyilvánították. A megállapítás, amely szerint paranoid szkizofréniában szenved, ezért nem vethető börtönbe, elsősorban az áldozatok családjainak körében váltott ki nagy felháborodást.A vádlott büntetőjogi felelősségre vonhatóságáról szóló második szakértői értékelés ellenére Breivik április 16-án ismét megjelenik a bíróság előtt.

A szélsőjobboldali merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.